Ludzie, którzy tolerują mleko, otrzymują dodatkowe kalorie i białko i przekazują swoje geny potomstwu, które jest zdrowsze niż te, które nie mają tej cechy – stan znany jako uporczywość laktazy. Trawić cukry w mleku w okresie dojrzewania.
Ale nowe badanie przedstawiło zupełnie inną teorię, twierdząc, że skutki uboczne, takie jak gazy, wzdęcia i skurcze jelit, nie wystarczą, aby poruszyć ewolucyjną igłę modyfikacji genetycznej.
„Prehistoryczni ludzie w Europie mogli zacząć spożywać mleko od udomowionych zwierząt tysiące lat przed rozwinięciem genu trawiennego” – powiedzieli autorzy badania.
Praca dyplomowa opublikowana w czasopiśmie Natura, opracowany we współpracy z ponad 100 naukowcami z różnych dziedzin, w tym genetyki, archeologii i epidemiologii. Naukowcy zmapowali szacunkowe spożycie mleka w Europie od około 9000 lat temu do 500 lat temu.
Analizując pozostałości tłuszczu zwierzęcego na ceramice z setek stanowisk archeologicznych, wraz z próbkami DNA pobranymi ze starożytnych szkieletów, naukowcy doszli do wniosku, że utrzymywanie się laktazy nie stało się powszechne aż do 1000 r. p.n.e., około 4000 lat po jej odkryciu.
I twierdzą, że ta mutacja była ważna dla przetrwania w czasie głodu i epidemii, a nie w czasach obfitości: niestrawiona laktoza może prowadzić do poważnych chorób jelit i śmierci.
Korzystając z danych archeologicznych w celu zidentyfikowania okresów kurczenia się populacji, doszli do wniosku, że ludzie częściej piją mleko, gdy wszystkie inne źródła pożywienia są wyczerpane, i że w tych okresach biegunka może nasilać się od łagodnej do śmiertelnej.
George Davy Smith, epidemiolog z University of Bristol, który dołączył do badaczy w analizie współczesnych danych na temat utrzymywania się mleka i laktazy w obecnej populacji, powiedział, że badanie rodzi „fascynujące pytania” o to, czym według niektórych jest laktoza. Nietolerancyjny „Byłoby lepiej, gdyby pili mleko”.
Jedna czwarta Amerykanów nie toleruje laktozy. W Sprawa została złożona w zeszłym rokuPanel amerykańskich lekarzy zapytał, dlaczego wytyczne dietetyczne Departamentu Rolnictwa USA zalecają tak dużo nabiału – sugerując, że agencja federalna przedkłada interesy przemysłu mięsnego i mleczarskiego ponad zdrowie Amerykanów.
Wcześniejsze badania sugerowały, że ludzie muszą w dużym stopniu polegać na mleku, zanim ludzie będą mogli tolerować je w obfitości. Małe badanie w 2014 r. Wariant, który umożliwia ludziom trawienie laktozy, pojawił się w węgierskich próbkach DNA dopiero 3000 lat temu, podczas gdy mógł rozwinąć się już 7000 lat w miejscach takich jak Irlandia, gdzie dominowało wytwarzanie sera.
Amber Milan, ekspert ds. tolerancji mleka z Uniwersytetu w Auckland, powiedział, że pomysł, że mutacja laktazy była ważna dla przetrwania, gdy Europejczycy zaczęli znosić epidemie i głód, był „zdrową teorią” i „popartą wcześniejszymi badaniami nad czynnikami selekcji genetycznej”. . ”.
Dodał jednak, że nie jest pewien, czy nowe badanie „całkowicie wyklucza powszechne spożycie mleka jako ewolucyjną siłę stojącą za nietolerancją laktozy” – ponieważ dane genetyczne zostały zebrane z Biobank, brytyjskiej biomedycznej bazy danych informacji genetycznych i zdrowotnych. Około 500 000 osób.
Autorzy skupili się również na głównym europejskim wariancie genetycznym dotyczącym utrzymywania się laktazy – który, choć istotny dla tego badania, „może pominąć inne warianty genetyczne, które powodują utrzymywanie się laktazy” – powiedział Milan.
„Totalna praktyka zombie. Nieprzepraszający analityk. Webman. Typowy fanatyk piwa. Introwertyk. Pisarz”.